Искаме промяна и реформа в българското общество, искаме да се наредим в редиците на най-развитите Европейски страни, но ето че тази положителна промяна вече 27-28 години не идва въпреки „усилията“ на толкова политически формации. След 10 години в Европейския съюз (ЕС), България все още е най-бедната държава в ЕС, България е с най-висок отрицателен естествен прираст на населението в ЕС, България е най-корумпираната страна в ЕС, България е с най-ниска минимална заплата в ЕС, българите са най-нещастната нация в Европа, София е най-замърсенaта столица в Европа, 40% от българските ученици на 15-годишна възраст са функционално неграмотни и т.н.

Много може да философстваме за това как стана така, че България – най-старата държава в Европа, продължава да оглавява класациите, но отзад напред. Това е важно, доколкото можем да се поучим от направените грешки, които ни доведоха до тук. Но по-важно е, къде останаха тези будни българи, които все още милеят за родината си и правят най-доброто от себе си доколкото възможностите им позволяват да помогнат за възраждането и укрепването на тази древна нация, за развитието на българската икономика, здравеопазване, образование, туризъм и спорт, за запазването на българската култура и духовност, за опазването на нашата прекрасна природа. Нима след като управляващия елит на нацията се превърна в една неграмотна, но жадна за власт и привилегии върхушка, това цялостно успя да пречупи българската борбеност, съпричастност и предприемчивост? Нима всички представители на българската интелигенция избягаха зад граница? Къде останаха тези светли хора, които не са забравили да мечтаят за създаването на едно справедливо проспериращо общество и имат визия за това как да го постигнем? Тези будни българи, които имат критично градивно мислене, гражданска отговорност, желаят промяната и допринасят за нея. Тези въпроси ме вдъхновиха да инициирам проекта и да тръгна по този неутъпкан път в издирването им.

Целта ни е всяка седмица да ви запознаваме с поне един представител на този дали изчезващ, дали останал в неизвестност вид „Homo Sapiens Bulgaricus“ и да ви покажем, че тези прогресивно мислещи загрижени за бъдещето на България хора са все още сред нас. Дали живеят тук или извън границите на България, това е без значение, защото дълбоко в сърцата си те са българи, защото човешкият потенциал е най-ценното, което една държава притежава!

Патрик Смитьойс